The Washington Post: Ryby cítí bolest, říkají vědci

The Washington Post: Ryby cítí bolest, říkají vědci

Ryby cítí bolest.

Přečtěte si tu větu ještě jednou: Ryby cítí bolest.

Myšlenka, že ryby mohou trpět, jde téměř proti všemu, co se Američané o mořských tvorech kdy učili. Že jejich mozek není dostatečně vyvinutý, aby mohl cítit bolest. Že jejich chování ve stresových podmínkách, jako třeba prudké svíjení se na háčku, je jen nevědomá reakce, nijak nesouvisející s utrpením cítících bytostí. Že jsou to víceméně malé necítící masové tyčinky, které si nezaslouží dobré životní podmínky.

Greg Abrams, dlouholetý komerční rybář z Floridy, asi nejlépe shrnuje klasický americký přístup k rybám a jejich možnému utrpení: „Bůh stvořil tato zvířata proto, abychom na nich mohli přežívat my”, říká. „Kdokoli přichází s myšlenkami typu 'ryby jsou mučeny’, nebo 'ryby cítí bolest’, má zkrátka o kolečko méně. Nechci být neslušný.

Přesto v posledních letech vědci, výzkumníci a biologové - lidé, kteří pravděpodobně mají všechna kolečka v pořádku - mění naše názory na bolest u ryb. Emeritní profesor Woodruff ve svém článku letos publikovaném v Animal Sentience tvrdí, že mozek určitých rejnokovitých ryb je „natolik komplexní, aby zvládl vědomé cítění”. Profesor Broom z Cambridgeské univerzity napsal v publikaci, která konfrontuje skeptiky ve věci rybí bolesti, že ryby a jiné vodní druhy „splňují podmínky pro vědomé cítění, včetně možnosti prožívat pozitivní a negativní emoce”.

Také nesmíme zapomenout na Victorii Braithwaite, profesorku biologie a rybolovu z Pensylvánské univerzity. Je spoluautorkou přelomové studie z roku 2003, která tvrdí, že anatomie ryb je natolik komplexní, že umožňuje vnímání bolesti a nepohodlí. Později napsala knihu „Cítí ryby bolest?”, která obsahuje překvapující výrok: „Existuje takové množství důkazů, že ryby cítí bolest a mohou trpět, jako jich v této věci existuje pro savce a ptáky, a celkově je těchto důkazů dokonce více, než jich máme pro lidské novorozence a předčasně narozená miminka.

Zdroj: The Washington Post (redakčně upraveno), Překlad: Nathaniel Navarr, Korektura: Monika Zápotocká, Ilustrační foto: Jo-Anne McArthur / We Animals


Vytisknout   E-mail

Podpořte kampaň Vánoce bez násilí