Vianoce bez násilia
1. Nekupujte kapra. Čím viac ich ľudia kúpi tento rok, tým viacej ich bude budúci rok trpieť.

 2. Nepúšťajte ich do rieky ani do rybníka. Po všetkom, čo zažili, sú ranené, choré, vyhladovené, oslabené a neschopné prežiť v prirodzenom prostredí. Ich smrť by bola pomalá a bolestivá. Pamätajte tiež na bod 1.

 3. Pretože aj produkcia iných živočíšnych produktov, ako je mäso, mlieko alebo vajce, v sebe nesie utrpenie zvierat, skúste si na Vianoce dopriať čisto vegetariánske menu. Navštívte miestnu predajňu so zdravou výživou a objavte chutné a etické alternatívy rastlinného pôvodu.


Recepty
Vegeryba s bramborovým salátem
Tradiční houbový kuba
Smažená hlíva ústřičná

Znáte-li jakýkoliv vánoční recept rostlinného původu, neváhejte a zašlete nám jej na e-mail: info @ vanocebeznasili.cz


Vegeryba s bramborovým salátem

Vegeryba:
  • jeden středně velký, uvařený, nahrubo nastrouhaný celer
  • sáček ovesných vloček
  • směs rybího koření
  • sojová omáčka
  • zeleninový vývar (může být z kostky)
  • strouhanka nebo hraška
  • sojový nebo slunečnicový olej na smažení

Vločky (mohou být i pomleté na masovém mlýnku) smícháme s uvařeným nahrubo nastrouhaným celerem, směsí rybího koření, 1-2 lžícemi sojové omáčky a zalijeme cca 1/4 - 1/2 l zeleninového vývaru. Necháme namočené v lednici aspoň 3-4 hodiny (nejlépe přes noc). Poté před podáváním zahustíme strouhankou do hustoty hmoty karbenátkového těsta a tvoříme porce ve tvaru rybek. Obalované buď ve strouhance nebo v těstíčku z hrašky smažíme na oleji.


Bramborový salát s kořeněnou majonézou:
  • 1 kg ve slupce vařených brambor nakrájených na krátké hranolky nebo kostičky
  • 1 sklenička sterilované zeleniny (salátová směs - mrkev, celer, petržel nebo cca po 10dkg na kostičky nakrájené čerstvé, oblanžírované v sladkokyselém nálevu
  • 2-3 oloupaná, na kostičky nakrájená šťavnatá sladko kyselá jablka - (vhodný druh je Delicius)
  • 2-3 na kostičky nakrájené sterilované sladkokyselé okurky na kostičky nakrájené: 1 čerstvá paprika a 1 čerstvé rajče
  • 1 lžička nasekaných kapari na kořeněnou majonézu: 1-2 balení sojanézy (lze i tofunéza)
  • lžíce plnotučné hořčice
  • lžíce kečupu (může být i pikantní)
  • lžíce sojové omáčky
  • lžička bílého pepře
  • lžičky zázvoru
  • lžičky nasekané nebo sušené bazalky
  • sůl dle potřeby (lepší je ovšem vegi vegi bez glutamanu)
  • 1-2 lžičky mletého cukru
  • 1-2 lžíce citrónové šťávy
  • 1-3 mladé cibulky nadrobno nakrájené
  • lze přidat pro vylepšení i 1 balení na nudličky nakrájeného vlašského bezmasého salámu

zkrátka se fantazii a ingrediencím meze nekladou - vše dle vlastní chuti

Vše smícháme ve velké míse zamícháme do toho v menší misce připravenou smíchanou kořeněnou majonézu a zbytek po ochutnávání necháme aspoň 1-2 hodiny odležet v lednici k podávání ke štědrovečerní večeři spolu s vegerybou.

Recept zaslala Marie Hanková, díky Majko! Nahoru


Houbový kuba

  • 1 balení malých krupek
  • 1 hrneček sušených hub
  • 1 stroužek česneku
  • kmín
  • sůl
  • Houbový bujón
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička MAGGI Harmonie Chuti

Malé krupky uvaříme ve vodě s troškou soli, kmínu, houbovým bujónem a lžící oleje. Sušené houby namočíme, nasekáme na malé kousky a podusíme na oleji. U vařené scezené kroupy smícháme s houbami, přidáme MAGGI Harmonie Chuti, trošku soli, stroužek rozmačkaného česneku, můžeme dochutit i pepřem nebo tymiánem. Vzniklou hmotou se naplní vymazaný pekáč a v rozpálené troubě peče asi 30 - 40 minut.

Nahoru

Smažená hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
plátkové mořské řasy (nori či kombu)
olej
sůl
pepř
provensálské koření
mouka
strouhanka

Nejprve z oleje, soli, pepře a provensálského koření vytvoříme marinádu. Touto marinádou potřeme hlívu a necháme pár hodin odležet. Z houby lehce vyždímáme olej. Zabalíme do plátku namočené řasy (nori nebo kombu), obalíme v mouce a strouhance a osmažíme.


Nahoru Přejeme vám krásné Vánoce bez krutosti.